Vice Interview 1: Aylin Comez (18) uit Turkije studeert International Business in Groningen

Deze interviews zijn gedaan door Vice. Lees hier het hele artikel.

Ik ben begin september samen met mijn vader naar Groningen gekomen, we waren totaal niet voorbereid op de situatie op de woningmarkt. Ik ben toen langsgegaan bij een verhuurbedrijf en heb mijn gegevens achtergelaten. Zij raadden me aan om ook contact op te nemen met Shelter Our Students: een couchsurfing-initiatief voor studenten in Groningen. Ik heb toen een week bij een stel op de bank geslapen. Ik kan best goed omgaan met onzekerheid, maar ik was toch best bang en piekerde veel over de toekomst. Het stel bij wie ik verbleef had een vakantie op de planning staan, dus ik kon niet langer bij hen blijven. Gelukkig verzekerde mijn contactpersoon bij Shelter Our Students me ervan dat hij snel een ander gastgezin kon vinden, zodat ik zeker tot het einde van de maand een slaapplek had. 

Eigenlijk kon ik me helemaal niet focussen op het starten van mijn studie. Ik was zo druk bezig met mijn woonsituatie dat ik weinig tijd had voor wat écht belangrijk is, het studeren. Ik heb met heel veel geluk een studio weten te bemachtigen, waar ik nu in m’n eentje woon. Dat ging zo: het bedrijf dat mijn studio verhuurt werkt met een loterijsysteem. Op elke woning schrijven zich zo’n driehonderd studenten in, en daarvan wordt er willekeurig eentje gekozen. Maar als de winnaar van die loterij toch weigert, dat wordt die woning vrijgegeven voor de huur. Wie dan het eerst komt, wie het eerst maalt. Ik had mijn telefoonnummer bij dat bedrijf achtergelaten en ik werd gebeld met: “Hey, over tien minuten komt dit appartement online, dus zorg dat je klaar zit om de studio te huren.”

Ik vind dat het de taak van de universiteit is om studenten op tijd te waarschuwen voor de situatie. Wacht niet totdat de studenten al hier zijn, maar maak al tijdens het aanmeldproces kenbaar dat het heel lastig is om een woonruimte te vinden. Nu kwam ik er pas achter toen ik het hele aanmeldproces al had doorlopen, mijn visum had aangevraagd en al in Groningen zat. Een studiegenoot liet me een belachelijk filmpje zien waarin de burgemeester van Groningen studenten oproept om een kamer te regelen voordat ze komen. Eerst dacht ik dat het een soort sketch was, het lijkt wel alsof niemand dit probleem serieus neemt. 

Foto met dank aan de geïnterviewde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: